Изненадваща атака от палестинската групировка Хамас срещу Израел – съчетаваща въоръжени

...
Изненадваща атака от палестинската групировка Хамас срещу Израел – съчетаваща въоръжени
Коментари Харесай

Какво се случи в Израел? Разбивка на това как се разви атаката на Хамас

Изненадваща атака от палестинската формация Хамас против Израел – съчетаваща въоръжени мъже, които пробиват бариери за сигурност и залп от ракети, изстреляни от Газа – беше осъществена на разсъмване по време на еврейския празник Симхат Тора.

Атаката в събота пристигна 50 години и ден откакто египетските и сирийските сили започнаха нахлуване по време на еврейския празник Йом Кипур в опит да си върнат територията, завзета от Израел по време на къс спор през 1967 година

Ето по какъв начин се разви наглото нахлуване:

03:30 GMT – Прикриващ ракетен огън

Около 6:30 сутринта (03:30 GMT) Хамас изстреля голям залп от ракети към Южен Израел със сирени, чути чак до Тел Авив и Беершеба. Хамас сподели, че е изстрелял 5000 ракети при първичен бараж. Израелските военни оповестиха, че са изстреляни 2500 ракети. Дим се изви над жилищните региони на Израел и хората се приютиха зад здания, до момента в който сирените звучаха. Съобщава се, че минимум една жена е убита от ракетите. „ Обявяваме началото на интервенция „ Наводнение в Ал-Акса “ и разгласяваме, че първият удар, който е ориентиран към противников позиции, летища и военни укрепления, е надхвърлил 5000 ракети и снаряди “, Мохамед Дейф, началник на бригадите Ал-Касам, военните крило на Хамас, сподели.

04:40 GMT – Инфилтрация на зората

Ракетната офанзива послужи като прикритие за невиждано многостранно навлизане на бойци, като израелските военни споделиха в 7:40 сутринта (04:40 GMT), че палестински въоръжени мъже са минали в Израел. Повечето бойци са влезнали през пробиви в защитните бариери, разделящи Газа и Израел. Но най-малко един боец на Хамас беше сниман да прелита с парашут с мотор. Моторна лодка, пренасяща бойци, беше забелязана да се насочва към Зиким, израелски крайбрежен град с военна база. Едно видео демонстрира минимум шест мотоциклета с бойци, преминаващи през дупка в железна бариера. Снимка, публикувана от Хамас, демонстрира по какъв начин булдозер събаря част от ограда.


07:00 GMT – Боеве в израелски военни бази

Израелската войска сподели в 10 сутринта (07:00 GMT), че палестински бойци са проникнали в минимум три военни уреди към границата – граничния пункт Ерез, базата Зиким и щаба на дивизията в Газа в Рейм. Видеоклиповете на Хамас демонстрират по какъв начин бойци тичат към горяща постройка покрай висока бетонна стена с наблюдателна кула и бойци, които явно прегазват част от израелски боен обект и стрелят зад стена. Салех ал Арури, заместник-ръководител на Хамас в окупирания Западен бряг, насочи апел към оръжие. „ Всички би трябвало да водим тази борба, изключително бойците от съпротивата на Западния бряг “, сподели той в изказване. Няколко пленени израелски военни транспортни средства по-късно бяха снимани, закарани в Газа и демонстрирани там.

 INTERACTIVE---Gaza-escalation-map-1696682587

Набези в гранични градове

Бойци нападнаха израелския град Сдерот, друга общественост Беери и град Офаким, на 30 км (20 мили) източно от Газа, съгласно израелските медии. Жителите на Южен Израел укрепиха домовете си, с цел да действат като бомбоубежища и ги използваха като стаи за суматоха. Израелските военни подредиха на жителите да се скрият вътре, като споделиха по радиото „ ще ви достигнем “. До късно вечерта израелските войски към момента работеха по прочистването на общности, завладяни от въоръжени бойци на Хамас.

Жертви

Националната избавителна работа на Израел, Маген Давид Адом, сподели, че минимум 100 души са били убити, до момента в който лечебните заведения са лекували стотици ранени хора Медицински източници в Газа споделиха, че минимум 198 палестинци са били убити след израелски въздушни удари. Израелското външно министерство упрекна въоръжени лица от Хамас, че обикалят от къща на къща и убиват цивилни.

Вземане на пленници

Израелските медии оповестиха, че въоръжени лица са заловили заложници в Офаким. Палестинският ислямски джихад съобщи, че държи израелски бойци, а профилите на Хамас в обществените медии демонстрираха фрагменти, които наподобява демонстрират отклоняване на пленници в Газа. Едно видео демонстрира по какъв начин трима млади мъже с жилетки, къси панталони и джапанки минават през охранителна апаратура с надписи на иврит на стената. Други видеоклипове демонстрират пленници и израелски бойци, измъкнати от военна машина.

12:45 GMT – Израелски удари

В 9:45 сутринта (12:45 GMT) бяха чути детонации в Газа, а в 10 сутринта (13:00 GMT) военният представител на Израел сподели, че военновъздушните сили нанасят удари в Газа.

17:00 – Борбата продължава

Израелските въздушни удари продължиха късно вечерта в събота, както и ракетният обстрел в Южен Израел. Израелските войски към момента се биеха с въоръжени бойци на Хамас на 22 места покрай линията Газа – удивителен знак за мащаба на нападението.  INTERACTIVE---Gaza- human-toll-1696686056 Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР